Una seixantena de persones van participar al Dia del MAV, la trobada presencial dels membres del Clúster MAV i dels agents de la cadena de valor dels materials avançats i tecnologies relacionades, que va tenir lloc divendres 1 de desembre a Sant Cugat.
La jornada, que va estar centrada en la innovació col·laborativa, va comptar amb la participació d'empreses i entitats amb llarg recorregut i experiència en aquest àmbit, i va incloure activitats i espais per compartir idees i establir noves col·laboracions entre els participants.
Ona Bombí, Clúster Mànager, va afirmar que l’objectiu de la trobada és aprendre de temàtiques d’interès i disposar d’un espai per interactuar i explorar noves oportunitats de col·laboració entre els membres. Així mateix, va destacar els grups de treball i els diferents projectes de l'associació com a espais del Clúster MAV per a fomentar la interrelació entre membres.
Maria Josep Riba, presidenta del Clúster MAV, va explicar que assumeix la presidència "amb molta il·lusió i energia perquè estic convençuda que el Clúster és un lloc on la innovació i la col·laboració és molt important", ja que "sense col·laboració no hi ha innovació". Riba va remarcar que un dels objectius de desenvolupament sostenible més importants són les aliances i col·laboracions entre empreses per fer-les "més integradores, sostenibles i innovadores". Així mateix, va reivindicar les trobades presencials com la millor manera de fomentar la col·laboració i va defensar el paper del clúster com a agent solucionador que pot oferir molt a les empreses.
Enric Bayó (ACCIÓ): "Aquelles empreses que no s'adaptin a la transformació a l'era digital desapareixeran"
Enric Bayó, Mànager de Model de Negoci de la Unitat d’Estratègia Empresarial d'ACCIÓ, va obrir la jornada amb una introducció a la innovació col·laborativa on va assegurar que "estem immersos en la transformació a l’era digital", "l’inici d’una nova era marcada per una nova revolució digital i tecnològica" on la característica més important serà la velocitat dels canvis. "La paraula més important és transformació", va dir, afegint que "el gran repte que té l’empresa avui és com continuar sent rellevant en una nova era", ja que si no "aquelles empreses que no facin els deures desapareixeran".
Bayó va assenyalar que "les empreses que no inverteixin temps i recursos a llegir l’entorn estan destinades a morir" i va apuntar que "el que diferencia una empresa competitiva d’una que no ho és que sigui capaç de prosperar davant d’un futur incert". En aquest sentit, va defensar una cultura empresarial que aposti per centrar-se en les persones, per ser àgil en la gestió i per defugir de jerarquies excessives.
Salvador Borrós (IQS): "Cal generar innovació per assolir el canvi tecnològic"
Salvador Borrós, director general de l'Institut Químic de Sarrià, va iniciar el conjunt de ponències d'experts parlant del canvi tecnològic mitjançant la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació industrial. Borrós va explicar que "cal generar innovació per assolir el canvi tecnològic" i que "innovar és agafar aquestes invencions i convertir-les en diners" a través de projectes competitius, contractes amb indústries, fundacions, matrícules... Tot i que va assegurar que "tots aquests elements no són suficients per arribar al mercat; necessitem que la indústria agafi la tecnologia i la desenvolupi".
Marc Gascons (COMPOXI): "Hem de posar en valor les propietats dels materials compostos"
Marc Gascons, director general de COMPOXI, va ser l'encarregat de presentar el projecte de funcionalització de materials avançats per a electromobilitat (Smart Battery Case), que impulsen, a més de COMPOXI, Cooling Photonics, Rotimpres, CAT UAV, el Packaging Cluster i el Clúster MAV.
Gascons va recalcar que es tracta de cercar mercats on els materials compostos siguin una alternativa als materials clàssics de metalls o plàstics purs, i va posar de manifest que "hem de començar a buscar què poden aportar aquests materials per a competir", és a dir "com intentar posar en valor les propietats als materials compostos", i va defensar la innovació col·laborativa com a via per aconseguir-ho.
Carme Balcells (CEP): "Si no se'ns acompanya des de l'adminsitració o els clústers, no som capaços d'entrar en contacte amb centres tecnològics"
Carme Balcells, responsable de l’assessoria tècnica i de projectes del Centre Espanyol de Plàstics (CEP), va presentar un altre cas d'innovació col·laborativa com és el projecte d'innovació tecnològica per al control de plàstic reciclat i biobasat (TeraMAT), on hi participen Oimo, Citsalp, Gaiker, el CEP i el Clúster MAV.
Balcells va indicar que "si no se’ns acompanya des de l’administració o dels clústers no som capaços d’entrar en contacte amb centres tecnològics i destinar aquests recursos per sobreviure".
José Ramón Natal (METAINDUSTRY4): "El paper dels clústers és ajudar les empreses a continuar creixent i arribar allà on no arriben"
Finalment, Jose Ramón Natal, Clúster Manager de METAINDUSTRY4 (el Clúster del Metall d’Astúries), va posar en valor el paper dels clústers com a agents catalitzadors per a la col·laboració i la innovació entre organitzacions. Segons Natal, "el paper dels clústers és ajudar les empreses a continuar creixent, arribar on no arriben". Un altre dels objectius, va afegir, és "incentivar que les empreses construeixin aliances proporcionant-los les ocasions i els entorns adequats" i "generar confiança per començar a cooperar per construir i generar més comunitat, xarxa entre tots els socis" via, per exemple, projectes de finançament en cascada.
En aquesta línia, va apuntar que el primer que fan els clústers és ajudar les empreses a definir els punts de partida fent una anàlisi des de la segmentació de la cadena de valor per focalitzar els esforços en cada àmbit, així com una anàlisi de competències personals per treballar-les conjuntament amb l’administració i una anàlisi del nivell d’adopció tecnològica de les empreses per acompanyar-les en el procés de transformació digital.
Segons va dir, es tracta de "tenir la capacitat d’influir en les polítiques de promoció econòmica de la indústria" fins al punt que els estudis del clúster siguin els que facin servir els governs per orientar les polítiques de transformació digital de la indústria.
Irene García Cano (UB i CPT): "La innovació és allò que fa avançar un país"
Durant el debat obert, moderat per Irene Garcia Cano, vicedegana de Recerca i Transferència de la Facultat de Química de la UB i directora del Centre de Projecció Tèrmica (CPT), va fer èmfasi en la importància de la paraula transferència i va manifestar que "la innovació és allò que fa avançar una societat i un país".
Borrós va defenar que "amb col·laboració s’arriba molt més lluny, però només amb la col·laboració no aconseguirem innovació", Gascons va puntualitzar que "sense col·laboració si que hi ha innovació però és un tema d’eficiència de recursos i de riscos" i Natal va concloure que "sense col·laboració sí que hi ha innovació però és més lenta, més limitada i més costosa". "Hem de veure si realment ens val la pena innovar sense col·laborar quan podem tenir més visió i accelerar aquests processos i posar-ho de manera més eficient en el mercat", va sentenciar.
Durant el debat es va reflexionar sobre conceptes relacionats amb la innovació com són creixement, futur o supervivìencia. García Cano va assegurar que "el clúster és un instrument boníssim per posar en relació el món del coneixement, la recerca i l’aplicació pràctica d’una empresa" i en aquest context va assenyalar que "els clústers són un instrument que funciona i que ha d’anar a més".
La trobada va incloure una activitat de Business Speed Dating en què els assistents van poder explorar possibles col·laboracions i va finalitzar amb un dinar de networking.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com